Bronhitis

Dišni organi

"Diši kroz nos!" Pročitajte zašto treba poslušati ovaj savjet, uz još mnogo korisnih informacija.

Više 

Kašalj

Kašalj

Kašalj je najčešće simptom virusne infekcije, ali može se javiti i kao posljedica drugih uzroka. Doznajte više.

Više

 

Dišni organi

Naš dišni sustav čine nos, usna šupljina, dušnik, bronhi i pluća. Kada udišemo, zrak putuje upravo tim putem. Zrak koji udahnemo zagrijava se i vlaži u nosu, gdje prolazi i grubo čišćenje sitnim trepetljikama na sluznici nosa. Kada udišete kroz usta, zrak se ne ovlažuje i dolazi u dušnik bez prethodnog čišćenja. Zato je uvijek bolje udisati kroz nos.

Zrak dalje putuje kroz dušnik do bronha. Površina dušnika i bronha prekrivena je brojnim, iznimno sitnim dlačicama (mikroskopske veličine) koje se stalno pokreću u smjeru grla (ždrijela). Svrha toga je izbacivanje malih stranih čestica i sluzi.

Pojam "bronhi" odnosi se na prolaz od dušnika prema plućima. Na kraju dušnika odvajaju se dvije cijevi, bronhi, jedna prema svakom plućnom krilu, i granaju se u splet kanalića. Ovi iznimno sitni kanalići, koji svojim izgledom podsjećaju na grane u krošnji stabla, završavaju alveolama ili tzv. zračnim mjehurićima. Pluća sadrže više od 300 milijuna takvih zračnih mjehurića, obavijenih gustom mrežom sitnih vena. Upravo tu se kisik iz zraka izmjenjuje s ugljičnim dioksidom koji nastaje u tijelu.

Kašalj – uzroci

Jedan od najčešćih uzroka kašlja je virusna infekcija, odnosno, prehlada ili akutni bronhitis. Kada je imunološki sustav zdrav, tijelo je zaštićeno od štetnog djelovanja patogenih bakterija i ostalih mikroba. Međutim, imunološki sustav može oslabiti, posebice tijekom sezone prehlada i kašlja. Ako naša djeca, ili mi sami, u takvom stanju dođemo u kontakt s osobom koja je prehlađena, primjerice na poslu, u vrtiću ili u školi, virusi imaju lak posao. Kroz dišne putove virusi dolaze do bronha, napadaju zdrave stanice i multipliciraju se.

Suhi kašalj
 

Kod suhog kašlja sluznica ždrijela je nadražena pa čak i najmanji podražaj izaziva kašalj ili pokreće pravi „napad“ kašlja. Suhi kašalj nema korisno djelovanje, tj. njegova funkcija nije čišćenje dišnih putova. On nam predstavlja problem naročito noću, jer ometa san.

Produktivni kašalj
 

Kod produktivnog kašlja, količina sluzi je povećana. Kašljanjem se ona izbacuje. Nakupljena sluz je zapravo hranjiva podloga pogodna za razvoj patogenih mikroba. Zato je važno potaknuti iskašljavanje sluzi umjesto potiskivati podražaja za kašalj.

Akutni ili kronični?

Postoji razlika između akutnog i kroničnog kašlja. Akutni kašalj ne traje dulje od osam tjedana. Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, kašalj se može smatrati kroničnim kada se kašljanje i iskašljavanje javljaju gotovo svaki dan, traju najmanje tri mjeseca i ponavljaju se dvije godine za redom.

Kašalj - liječenje

Kašalj je jedan od simptoma koji vrlo uspješno možete liječiti sami primjenom bezreceptnih lijekova, koji su dostupni u ljekarnama.

Za samoliječenje su na raspolaganju i biljni i kemijski sintetizirani lijekovi. Važno je, posebice kada se radi o djeci, izabrati učinkovito i dobro podnošljivo liječenje. Primjerice, biljni lijekovi se preporučuju kao prvi izbor za liječenje kašlja koji je posljedica prehlade. Tada je posebno preporučljiva, između ostalih, i primjena lijekova s ekstraktom bršljana.

Bršljan svojim djelovanjem daje vrlo dobre rezultate liječenja. Njegovi sastojci učinkovito razrjeđuju gustu bronhalnu sluz i pospješuju iskašljavanje.

Kao mjera opreza, potrebno je obratiti se liječniku prije uzimanja lijekova za samoliječenje kašlja u sljedećim slučajevima, tj. ako su prisutni sljedeći simptomi: smetnje disanja (kratak dah), povišena temperatura, bol pri disanju, gnojni ili krvavi iskašljaj.
Također, kod dugotrajnog kašlja kod djece, potrebno je savjetovanje s liječnikom prije početka samoliječenja.