Bronhitis

Biljna djelatna tvar u bršljanu

Razvoj djelatne tvari, od biljke za koju je još Hipokrat govorio da u njoj "žive bogovi i duhovi" i daju joj iscjeliteljska svojstva, do ekstrakta dobivenog strogo kontroliranim tehnološkim postupcima, trajao je jako dugo. Ipak, nisu sve vrste bršljana ljekovite.

Više 

Kašalj

Istraživanje
 

Preciznost, kreativnost i jasna vizija našeg istraživanja, uz optimalnu kvalitetu proizvodnog postupka, osnova su našeg rada.

Više

Sirup za kašalj

Kako djeluje Prospan®?
 

Zašto je Prospan Prospan® pravi izbor za olakšavanje iskašljavanja i koja je dobrobit njegovih sastojaka?

Više 

Zašto je Prospan® pravi izbor protiv kašlja?

Svi lijekovi za olakšavanje iskašljavanja iz palete Prospan® nastaju jedinstvenim proizvodnim postupkom. Rezultat takvog naprednog postupka proizvodnje je suhi ekstrakt lista bršljana, Prospan® zaštićeni biljni ekstrakt EA 575®, koji se po svojoj posebnosti i jedinstvenim svojstvima može usporediti s otiskom prsta.

Ovaj ekstrakt djeluje na složene mehanizme nastajanja kašlja. Sadržan u liniji biljnih lijekova Prospan®, on razrjeđuje ljepljivu sluz nakupljenu u bronhima i omogućava njezino lakše iskašljavanje i izbacivanje iz tijela. Smanjenjem količine nakupljene sluzi proširuju se dišni putevi i olakšava disanje.

Prospan® proizvodi su učinkoviti i izrazito se dobro podnose. Osim kod akutnih oblika kašlja, Prospan® je primjenjiv i kod kroničnog kašlja. Dodatna prednost Prospana® je široka paleta proizvoda. Za svaku dobnu skupinu naći ćete odgovarajuće rješenje, tj. odgovarajući oblik i način primjene.

Biljna djelatna tvar u listu bršljana

Iscjeljujuće djelovanje bršljana kod raznih upalnih bolesti bronha poznato je već stoljećima. Danas, u modernom fitoterapijskom pristupu, bršljan se primjenjuje za učinkovito olakšavanje iskašljavanja. Širina ljekovitih svojstava bršljana predmet je brojnih ispitivanja, kojima se otkriva sve više prednosti i značajki njegove primjene.

 

Dobro je znati:

Djelovanje Prospana® je višestruko. Osim kod akutnih oblika kašlja, Prospan® je primjenjiv i kao dio kombinirane terapije kod kroničnih i upalnih bolesti bronha u kojima se produktivni kašalj javlja kao simptom bolesti.

Važne djelatne tvari u listu bršljana su saponini. Upravo način i mjesto njihova djelovanja predmet su istraživanja koja su u tijeku. Znanstvenici su otkrili da, primjerice, učinak saponina na širenje dišnih putova ovisi i o njihovoj koncentraciji.

Drugim riječima, precizno određeni sastav i način proizvodnje ekstrakta bršljana može imati utjecaj na stvarni učinak pri liječenju. Proizvodi Prospan® za liječenje kašlja odlikuju se činjenicom da nastaju jedinstvenim proizvodnim postupkom. Rezultat takvog naprednog postupka proizvodnje je suhi ekstrakt lista bršljana, Prospan® zaštićeni ekstrakt bršljana EA 575®, koji se po svojoj posebnosti i jedinstvenim svojstvima može usporediti s otiskom prsta.

Trend biljnih pripravaka - stalno rastuća potražnja

Ispitivanje provedeno na institutu Allensbach pokazalo je da interes za prirodno liječenje kontinuirano raste. U 70-im godinama prošlog stoljeća je, primjerice, samo oko 50% populacije uzimalo prirodne proizvode za ublažavanje zdravstvenih tegoba, dok danas 75% oboljelih radije odabire liječenje biljnim lijekovima.

Učinkovitost i podnošljivost brojnih biljnih lijekova danas se pomno ispituje. U konačnici, za korisnika to znači njihovu dobru podnošljivost.

Uz navedeno, liječenje biljnim lijekovima ima i drugih prednosti:

  • Mnoge bolesti imaju složene uzročnike koji se uspješnije liječe kombiniranjem više djelatnih tvari, a ne samo jednom.
  • Biljni lijekovi, u usporedbi sa sintetičkim lijekovima, imaju manje specifičan i širi terapijski profil, tj. spektar djelovanja.
  • Biljni lijekovi se, općenito, dobro podnose i jednostavni su za primjenu.

Istraživanje i sustav kvalitete

Više od 60 godina iskustva u temeljnim istraživanjima, kontinuirani napredak i inovativna perspektiva - to su vrijednosti kojima Engelhard Arzneimittel osigurava najbolje za svoje pacijente. Fokus poslovanja je proizvodnja dobro podnošljivih lijekova i medicinskih proizvoda čija se učinkovitost, snaga, oblik i način primjene prilagođavaju pojedinačnim potrebama pacijenata.

Poznavati podrijetlo - naša sustav kvalitete počinje puno prije proizvodnje krajnjeg proizvoda.

Bočica našeg Prospan® sirupa prolazi niz provjera prije nego što se, u obliku gotovog proizvoda, nađe na policama ljekarni; od kontrole sirovine, preko kontrole proizvodnog procesa, sve do završne kontrole bešavne staklene bočice kao gotovog proizvoda. Naša velika odgovornost, kao proizvođača lijekova, odražava se u poslovanju u skladu sa certifikatima koje posjedujemo i strogim standardima proizvodnje koje poštujemo.

Biljke zapravo nisu lijekovi

Dobro ispitane biljke s ljekovitim svojstvima, primjerice: valerijana, gospina trava, bršljan i druge, danas se primjenjuju kao ekstrakt u obliku krutih ili tekućih pripravaka. Ipak, u čemu je razlika između farmaceutski obrađenih biljnih lijekova i infuza ili tinktura koje se još uvijek spravljaju u kućnoj izradi prema bakinom receptu? Bršljan može biti dobar primjer za pojašnjenje ovih razlika: djelatnu tvar ne predstavlja sama biljka već suhi ekstrakt lista bršljana. Ekstrakt je po svome sastavu složena mješavina djelatnih tvari, podložna utjecaju nekoliko ključnih čimbenika.

To su, svakako, kvaliteta ljekovite biljke, dio biljke koji se koristi kao sirovina u proizvodnji, medij u kojemu se odvija postupak ekstrakcije djelatne tvari i, u konačnici, sam proizvodni postupak kojim se dobiva biljni lijek.

Napomena: ne postoji nešto kao precizno definirani ekstrakt ljekovite biljke; "inačica" ili "preslika" su gotovo nemoguće!

Prospan® zaštićeni ekstrakt bršljana EA 575®

Karakteristika svih Prospan® proizvoda je njihova posebnost i jedinstveni način proizvodnje. Rezultat takvog patentom zaštićenog postupka proizvodnje je suhi ekstrakt lista bršljana, Prospan® zaštićeni ekstrakt bršljana EA 575®, koji se po svojoj posebnosti i jedinstvenim svojstvima može usporediti s otiskom prsta.

Osim što ima najviši udio ekstrakta bršljana u svome sastavu, Prospan® je drugačiji od svih drugih sirupa nastalih na osnovi ljekovitih svojstava bršljana.

Jedinstvena snaga bršljana dokazana je samo u zaštićenom ekstraktu bršljana EA 575®, koji je djelatna tvar u Prospan® biljnim lijekovima. Ovaj ekstrakt ima dokazani učinak na razne složene mehanizme i uzročnike nastanka kašlja.

Povijest

Hipokrat, otac medicine (460. – oko 375. godine prije Krista), zaslužan je za iznimnu popularnost bršljana kao ljekovite biljke. Ipak, on nije znao ništa o njegovim ljekovitim svojstvima. Umjesto toga, on je vjerovao da u bršljanu žive bogovi i duhovi koji mu daju iscjeliteljska svojstva.

Liječnici koji su također promovirali ljekovita svojstva bršljana su Dioskurid (oko 40. – 90. godine prije Krista), vojni liječnik u vrijeme Nerona, te više od tisuću godina kasnije, Hildegard von Bingen (1098. – 1179.). Međutim, Hildegard je bršljan preporučala samo za vanjsku primjenu, a njegovo je iscjeliteljsko djelovanje tumačila na način uobičajen za ondašnje vrijeme: vjerovala je da bolest iz bolesnika prelazi u bršljan.

Leonardo da Vinci (1452. – 1519.) također je dobro poznavao iscjeliteljska svojstva bršljana. Prema njegovoj pisanoj ostavštini, bršljan se spominje kao biljka koju su divlje svinje koristile za liječenje svojih tegoba. U 16. stoljeću bršljan se počinje isticati kao učinkovit lijek za liječenje upalnih bolesti dišnog sustava. Ipak, tek je u 19. stoljeću učinjen ključni korak od bršljana kao jednostavnog narodnog lijeka, prema ozbiljnom biljnom lijeku za liječenje kašlja, tj. olakšavanje iskašljavanja.

A to se dogodilo posve slučajno:

Jedan liječnik primijetio je da djeca u jednoj određenoj regiji u Francuskoj rjeđe obolijevaju od bolesti praćenih kašljem u odnosu na djecu koja žive u drugim regijama. Otkrio je da u toj regiji djeca uobičajeno piju mlijeko iz posuda izrađenih od drva bršljana. Zaključio je da očito postoje neke tvari u drvu koje prelaze u mlijeko i štite djecu od razvoja kašlja. I bio je u pravu. Danas, međutim, znamo da se većina tih ljekovitih tvari nalazi prvenstveno u bršljanovom listu.